首页 > 最新文献
paperpass

Folia Zoologica最新文献

英文 中文
Locomotor activity pattern of two recently introduced non-native ungulate species in a Mediterranean habitat 地中海栖息地两种新近引进的非本地有蹄类动物的运动活动模式
Q2 Agricultural and Biological Sciences Pub Date : 2018-07-25 DOI: 10.25225/fozo.v67.i1.a1.2018
Laura Centore, D. Ugarković, D. Scaravelli, T. Safner, Karlo Pandurić, N. Šprem
Abstract. The aim of this study was to determine the locomotor activity pattern of European mouflon and axis deer in a Mediterranean habitat on the island of Rab, and to determine the temporal overlap between these two species. Nine cameras with an infrared motion detection system were used to track animal activity over a 12-month period, 24 hours per day. A total of 122082 JPEG photographs were obtained, of which 69273 recorded the presence of the two target non-native ungulate species. The average monthly number of recorded animals varied by sex and season for European mouflon and by season for axis deer. Both species displayed a bimodal activity pattern, with an overlap coefficient of 0.74 for the activity of both species during the entire study period. The results indicate a non-competitive coexistence and similar activity patterns in the studied ungulate species, despite the high overlap coefficient.
摘要本研究的目的是确定地中海拉布岛栖息地欧洲驼鹿和轴鹿的运动活动模式,并确定这两个物种之间的时间重叠。9台装有红外运动检测系统的摄像机在12个月的时间里每天24小时跟踪动物的活动。共获得122082张JPEG照片,其中69273张记录了两种目标非本地有蹄类动物的存在。每月平均记录的动物数量因性别和季节而异,欧洲驼鹿和轴心鹿也随季节而异。两种植物的活性均呈双峰型,在整个研究期间,两种植物的活性重叠系数均为0.74。结果表明,尽管有蹄类动物的重叠系数很高,但它们存在非竞争性共存和相似的活性模式。
{"title":"Locomotor activity pattern of two recently introduced non-native ungulate species in a Mediterranean habitat","authors":"Laura Centore, D. Ugarković, D. Scaravelli, T. Safner, Karlo Pandurić, N. Šprem","doi":"10.25225/fozo.v67.i1.a1.2018","DOIUrl":"https://doi.org/10.25225/fozo.v67.i1.a1.2018","url":null,"abstract":"Abstract. The aim of this study was to determine the locomotor activity pattern of European mouflon and axis deer in a Mediterranean habitat on the island of Rab, and to determine the temporal overlap between these two species. Nine cameras with an infrared motion detection system were used to track animal activity over a 12-month period, 24 hours per day. A total of 122082 JPEG photographs were obtained, of which 69273 recorded the presence of the two target non-native ungulate species. The average monthly number of recorded animals varied by sex and season for European mouflon and by season for axis deer. Both species displayed a bimodal activity pattern, with an overlap coefficient of 0.74 for the activity of both species during the entire study period. The results indicate a non-competitive coexistence and similar activity patterns in the studied ungulate species, despite the high overlap coefficient.","PeriodicalId":50436,"journal":{"name":"Folia Zoologica","volume":"2 1","pages":"17 - 24"},"PeriodicalIF":0.0,"publicationDate":"2018-07-25","publicationTypes":"Journal Article","fieldsOfStudy":null,"isOpenAccess":false,"openAccessPdf":"","citationCount":null,"resultStr":null,"platform":"Semanticscholar","paperid":"87431523","PeriodicalName":null,"FirstCategoryId":null,"ListUrlMain":null,"RegionNum":0,"RegionCategory":"","ArticlePicture":[],"TitleCN":null,"AbstractTextCN":null,"PMCID":"","EPubDate":null,"PubModel":null,"JCR":null,"JCRName":null,"Score":null,"Total":0}
引用次数: 14
Assessing the reproductive status of a breeding, translocated female giant panda using data from GPS collar 利用GPS项圈的数据评估一只繁殖、易位的雌性大熊猫的生殖状况
Q2 Agricultural and Biological Sciences Pub Date : 2018-07-24 DOI: 10.25225/fozo.v67.i1.a5.2018
Ke He, Jing Qing, Zejun Zhang, Biao Yang, Kan Zhang, F. Huang, Zhisong Yang, Q. Dai, X. Gu, Xuyu Yang, Y. Huang, Desheng Li, He-min Zhang
Abstract. Reintroductions and translocations have proven to be effective measures for rescuing small, isolated populations of endangered wildlife. However, the reproductive status of released wildlife is hard to obtain. To date, a giant panda named Luxin is the only translocated giant panda that has successfully bred in the wild. Using data collected from the GPS collar attached to her, we analysed her activity and home range during a breeding year and compared these values with those collected during a non-breeding (control) year. Delivery and mating days can be identified by extremely low levels of activity or even by the absence of activity. The activity of a giant panda with an infant was low, but it increased gradually after delivery. The activity rates during both the delayed implantation period and the infant-caring period were significantly lower in the breeding year than those in the control year. In the breeding year, the home ranges during the delayed implantation period and pregnancy were larger than those in the control year, while the home range during the infant-caring period was much smaller than that in the control year. Our results suggest that GPS collars embedded with activity sensors can be used to monitor the breeding status of released female giant pandas. They can provide valuable information for decision making in future release projects, providing only small disturbances to released giant pandas.
摘要重新引进和迁移已被证明是拯救小的、孤立的濒危野生动物种群的有效措施。然而,野生动物的繁殖状况很难获得。迄今为止,一只名叫芦新的大熊猫是唯一一只在野外成功繁殖的易地大熊猫。利用从它身上的GPS项圈收集的数据,我们分析了它在繁殖期的活动和活动范围,并将这些数据与非繁殖期(对照)收集的数据进行了比较。分娩和交配的日子可以通过极低的活动水平甚至没有活动来确定。带着幼仔的大熊猫活动本来很低,但在分娩后逐渐增加。繁殖年延迟着床期和育婴期的活性率均显著低于对照年。在繁殖年,延迟着床期和妊娠期的家范围比对照年大,而育婴期的家范围比对照年小得多。我们的研究结果表明,嵌入活动传感器的GPS项圈可以用于监测放生雌性大熊猫的繁殖状况。它们可以为未来放生项目的决策提供有价值的信息,只会对放生大熊猫造成很小的干扰。
{"title":"Assessing the reproductive status of a breeding, translocated female giant panda using data from GPS collar","authors":"Ke He, Jing Qing, Zejun Zhang, Biao Yang, Kan Zhang, F. Huang, Zhisong Yang, Q. Dai, X. Gu, Xuyu Yang, Y. Huang, Desheng Li, He-min Zhang","doi":"10.25225/fozo.v67.i1.a5.2018","DOIUrl":"https://doi.org/10.25225/fozo.v67.i1.a5.2018","url":null,"abstract":"Abstract. Reintroductions and translocations have proven to be effective measures for rescuing small, isolated populations of endangered wildlife. However, the reproductive status of released wildlife is hard to obtain. To date, a giant panda named Luxin is the only translocated giant panda that has successfully bred in the wild. Using data collected from the GPS collar attached to her, we analysed her activity and home range during a breeding year and compared these values with those collected during a non-breeding (control) year. Delivery and mating days can be identified by extremely low levels of activity or even by the absence of activity. The activity of a giant panda with an infant was low, but it increased gradually after delivery. The activity rates during both the delayed implantation period and the infant-caring period were significantly lower in the breeding year than those in the control year. In the breeding year, the home ranges during the delayed implantation period and pregnancy were larger than those in the control year, while the home range during the infant-caring period was much smaller than that in the control year. Our results suggest that GPS collars embedded with activity sensors can be used to monitor the breeding status of released female giant pandas. They can provide valuable information for decision making in future release projects, providing only small disturbances to released giant pandas.","PeriodicalId":50436,"journal":{"name":"Folia Zoologica","volume":"14 1","pages":"54 - 60"},"PeriodicalIF":0.0,"publicationDate":"2018-07-24","publicationTypes":"Journal Article","fieldsOfStudy":null,"isOpenAccess":false,"openAccessPdf":"","citationCount":null,"resultStr":null,"platform":"Semanticscholar","paperid":"85224908","PeriodicalName":null,"FirstCategoryId":null,"ListUrlMain":null,"RegionNum":0,"RegionCategory":"","ArticlePicture":[],"TitleCN":null,"AbstractTextCN":null,"PMCID":"","EPubDate":null,"PubModel":null,"JCR":null,"JCRName":null,"Score":null,"Total":0}
引用次数: 2
Consistent demographic trends in Savi's pine vole between two distant areas in central Italy 意大利中部两个遥远地区萨维松田鼠的人口统计趋势一致
Q2 Agricultural and Biological Sciences Pub Date : 2018-07-03 DOI: 10.25225/fozo.v67.i1.a3.2018
Filippo Dell’Agnello, Ralf Barfknecht, S. Bertolino, D. Capizzi, Matilde Martini, Valeria Mazza, F. Riga, M. Zaccaroni
Abstract. The Savi's pine vole, Microtus savii is an Italian species living in grasslands, both natural and anthropogenic (i.e. agroecosystems) where it is generally considered a pest because it may damage crops and orchards. As for most rodent pests, the extent of the damage might depend on population density and temporal food availability (e.g. Brown et al. 2007, Jacob & Tkadlec 2010). However, data on demographic parameters are not available, making ecologically-based management strategies difficult to plan. Therefore, we conducted a study on Savi's pine vole demography for one year in two study areas in central Italy using capture-mark-recapture method. Density values ranged from 3 to 32 ind./ha, the highest population densities occurred in October, while the lowest occurred in February-April in both study areas. Turnover rates of both populations were very high, with time of residency usually no longer than two months. Juveniles' survival was constant in both study areas, but it differed between the two populations regarding adults. The two populations showed similar demographic trends along the year with relatively small intra-annual fluctuations. The breeding season covered the whole year in both areas. The results here presented contribute to add meaningful information about this poorly known species, and could be useful to plan population control strategies for this rodent in agroecosystems.
摘要萨维松田鼠(Microtus Savi)是一种意大利物种,生活在草原上,自然和人为(即农业生态系统),它通常被认为是一种有害生物,因为它可能破坏庄稼和果园。对于大多数啮齿动物有害生物,损害程度可能取决于种群密度和食物供应时间(例如Brown et al. 2007, Jacob & Tkadlec 2010)。但是,由于没有关于人口参数的数据,因此难以规划以生态为基础的管理战略。因此,我们在意大利中部的两个研究区采用捕获-标记-再捕获的方法对萨维松田鼠进行了为期一年的人口统计学研究。密度值在3 ~ 32个/ha之间,10月密度最高,2 ~ 4月密度最低。这两种人口的流动率都很高,居住时间通常不超过两个月。幼鱼的存活率在两个研究区域都是恒定的,但在两个种群中,成年鱼的存活率有所不同。这两个种群全年的人口趋势相似,年内波动相对较小。这两个地区的繁殖季节覆盖全年。本文的研究结果有助于增加对这一鲜为人知的物种的有意义的信息,并可用于规划农业生态系统中这种啮齿动物的种群控制策略。
{"title":"Consistent demographic trends in Savi's pine vole between two distant areas in central Italy","authors":"Filippo Dell’Agnello, Ralf Barfknecht, S. Bertolino, D. Capizzi, Matilde Martini, Valeria Mazza, F. Riga, M. Zaccaroni","doi":"10.25225/fozo.v67.i1.a3.2018","DOIUrl":"https://doi.org/10.25225/fozo.v67.i1.a3.2018","url":null,"abstract":"Abstract. The Savi's pine vole, Microtus savii is an Italian species living in grasslands, both natural and anthropogenic (i.e. agroecosystems) where it is generally considered a pest because it may damage crops and orchards. As for most rodent pests, the extent of the damage might depend on population density and temporal food availability (e.g. Brown et al. 2007, Jacob & Tkadlec 2010). However, data on demographic parameters are not available, making ecologically-based management strategies difficult to plan. Therefore, we conducted a study on Savi's pine vole demography for one year in two study areas in central Italy using capture-mark-recapture method. Density values ranged from 3 to 32 ind./ha, the highest population densities occurred in October, while the lowest occurred in February-April in both study areas. Turnover rates of both populations were very high, with time of residency usually no longer than two months. Juveniles' survival was constant in both study areas, but it differed between the two populations regarding adults. The two populations showed similar demographic trends along the year with relatively small intra-annual fluctuations. The breeding season covered the whole year in both areas. The results here presented contribute to add meaningful information about this poorly known species, and could be useful to plan population control strategies for this rodent in agroecosystems.","PeriodicalId":50436,"journal":{"name":"Folia Zoologica","volume":"114 1","pages":"35 - 42"},"PeriodicalIF":0.0,"publicationDate":"2018-07-03","publicationTypes":"Journal Article","fieldsOfStudy":null,"isOpenAccess":false,"openAccessPdf":"","citationCount":null,"resultStr":null,"platform":"Semanticscholar","paperid":"86781824","PeriodicalName":null,"FirstCategoryId":null,"ListUrlMain":null,"RegionNum":0,"RegionCategory":"","ArticlePicture":[],"TitleCN":null,"AbstractTextCN":null,"PMCID":"","EPubDate":null,"PubModel":null,"JCR":null,"JCRName":null,"Score":null,"Total":0}
引用次数: 5
Activity and social behaviour of four-horned antelope (Tetracerus quadricornis de Blainville, 1816) in tropical deciduous forests of Aravalli mountain range, Western India 印度西部Aravalli山脉热带落叶林中四角羚羊(Tetracerus quadricornis de Blainville, 1816)的活动和社会行为
Q2 Agricultural and Biological Sciences Pub Date : 2018-07-03 DOI: 10.25225/fozo.v67.i1.a4.2018
Ramchandra Meghwal, C. Bhatnagar, V. K. Koli
Abstract. The four-horned antelope (Tetracerus quadricornis) is a vulnerable, solitary endemic and smallest Asian herbivore bovid. Its activity and social behaviour were observed in the three wildlife sanctuaries of western India, by opportunistic focal animal sampling method from April 2014 to May 2016. The results show two peaks in animal activity; first in morning hours and second in evening hours mostly devoted to feeding (28.12 %) and walking (22.35 %). The species was observed to be mostly solitary (67.06 %) and the mean group size was 2.5 (± 1.29 SD). The mean flight initiation distance was 62.53 (± 23.47 SD) m, which was insignificantly related to freezing duration (r2 = 0.188, Y-intercept = 46.33 ± 8.49, P = 0.08). Localized defecation of T. quadricornis was found along with three mammals, while direct observations showed its association with six other mammals. The species also gleaned four plant parts of 13 tree species dropped by langurs.
摘要四角羚羊(Tetracerus quadricornis)是一种脆弱的、独居的、亚洲最小的食草动物。2014年4月至2016年5月,在印度西部3个野生动物保护区采用机会性焦点动物取样法,对其活动和社会行为进行了观察。结果显示,动物活动有两个高峰;排在早上第一和晚上第二的时间主要用于喂食(28.12%)和散步(22.35%)。以独居居多(67.06%),平均群大小为2.5(±1.29 SD)。平均起飞距离为62.53(±23.47 SD) m,与冻结时间无关(r2 = 0.188, y截距= 46.33±8.49,P = 0.08)。在三种哺乳动物中发现了四角绦虫的局部排便,而直接观察显示它与其他六种哺乳动物有关。该物种还收集了叶猴掉落的13种树木的4个植物部分。
{"title":"Activity and social behaviour of four-horned antelope (Tetracerus quadricornis de Blainville, 1816) in tropical deciduous forests of Aravalli mountain range, Western India","authors":"Ramchandra Meghwal, C. Bhatnagar, V. K. Koli","doi":"10.25225/fozo.v67.i1.a4.2018","DOIUrl":"https://doi.org/10.25225/fozo.v67.i1.a4.2018","url":null,"abstract":"Abstract. The four-horned antelope (Tetracerus quadricornis) is a vulnerable, solitary endemic and smallest Asian herbivore bovid. Its activity and social behaviour were observed in the three wildlife sanctuaries of western India, by opportunistic focal animal sampling method from April 2014 to May 2016. The results show two peaks in animal activity; first in morning hours and second in evening hours mostly devoted to feeding (28.12 %) and walking (22.35 %). The species was observed to be mostly solitary (67.06 %) and the mean group size was 2.5 (± 1.29 SD). The mean flight initiation distance was 62.53 (± 23.47 SD) m, which was insignificantly related to freezing duration (r2 = 0.188, Y-intercept = 46.33 ± 8.49, P = 0.08). Localized defecation of T. quadricornis was found along with three mammals, while direct observations showed its association with six other mammals. The species also gleaned four plant parts of 13 tree species dropped by langurs.","PeriodicalId":50436,"journal":{"name":"Folia Zoologica","volume":"6 1","pages":"25 - 34"},"PeriodicalIF":0.0,"publicationDate":"2018-07-03","publicationTypes":"Journal Article","fieldsOfStudy":null,"isOpenAccess":false,"openAccessPdf":"","citationCount":null,"resultStr":null,"platform":"Semanticscholar","paperid":"89362675","PeriodicalName":null,"FirstCategoryId":null,"ListUrlMain":null,"RegionNum":0,"RegionCategory":"","ArticlePicture":[],"TitleCN":null,"AbstractTextCN":null,"PMCID":"","EPubDate":null,"PubModel":null,"JCR":null,"JCRName":null,"Score":null,"Total":0}
引用次数: 5
Habitat, diet, feeding and resting behaviour of the Korean endemic cobitid Iksookimia hugowolfeldi (Cobitidae, Pisces) in the wild 韩国特有双鱼双鱼科(Iksookimia hugowolfeldi)野外生境、饮食、摄食和休息习性
Q2 Agricultural and Biological Sciences Pub Date : 2018-06-25 DOI: 10.25225/fozo.v67.i1.a2.2018
Cheol-Woo Park, Jae-Goo Kim, S. Yun, Hyun-tae Kim, J. Park, W. Choi, Y. Cho, Yong-Joo Lee, J. Park
Abstract. A study on the habitat use and diet of Iksookimia hugowolfeldi, which is endemic to Korea, was carried out focusing on feeding and resting behaviour in the wild. This study focused on a valley stream in a forest on Geogeum Island (Eojeon-ri, Geumsanmyeon, Goheung-gun, Jeollanam-do, Korea) with a large population. The bottom substrate of this stream was mud (< 0.1 mm in diameter, 10 % relative abundance), sand (0.1–2 mm, 30 %), gravel (2–16 mm, 20 %), pebbles (16–64 mm, 20 %), cobbles (64–256 mm, 10 %), and boulders (> 256 mm, 10 %), with an Aa-Bb river type and a slow current (0.1 m/s). The food sources analyzed based on the index of relative importance (IRI) included Diptera (70.98 %), Phryganeidae (10.46 %), Branchiopoda (9.74 %), Harpacticidae (8.33 %), Ephemeroptera (0.47 %) and other (0.02 %). As a diurnal and benthic filter feeder, two main feeding behaviours were observed: feeding on surface (sand, cobble) and on sand-cobble digging. Resting behaviour predominantly occurred on the surface of sand and cobbles, and sometimes while buried in the sand. Daily feeding behaviour was more active at the highest water temperature of 22.1– 23.7 °C from 14:00 to 15:00, and feeding behaviour occurred more frequently in July to August, at temperatures as high as 22–24 °C. Meanwhile, while the water temperature is below 8 °C, they are getting around in the water by being hid in or buried in the substrate. In that season, the empty stomach rate was higher than in other seasons.
摘要对韩国特有的一食金蝇(Iksookimia hugowolfeldi)的栖息地利用和饮食进行了研究,重点研究了其在野外的摄食和休息行为。此次研究的对象是人口较多的金今岛(全罗南道高兴郡锦山面余田里)森林中的溪涧。该河流底部基质为泥(直径< 0.1 mm,相对丰度10%)、沙(0.1 ~ 2mm,相对丰度30%)、砾石(2 ~ 16mm,相对丰度20%)、卵石(16 ~ 64mm,相对丰度20%)、卵石(64 ~ 256mm,相对丰度10%)、砾石(> 256mm,相对丰度10%),为Aa-Bb型,流速慢(0.1 m/s)。根据相对重要性指数(IRI)分析的食物来源包括双翅目(70.98%)、灰蛉科(10.46%)、枝足目(9.74%)、鹬科(8.33%)、蜉蝣目(0.47%)和其他(0.02%)。作为日栖和底栖滤食性动物,观察到两种主要的摄食行为:在地表(沙子,鹅卵石)摄食和在沙-鹅卵石挖掘中摄食。休息行为主要发生在沙子和鹅卵石表面,有时埋在沙子里。14:00 ~ 15:00,最高水温为22.1 ~ 23.7°C时,日摄食行为最为活跃,7 ~ 8月最高水温为22 ~ 24°C时,摄食行为更为频繁。同时,当水温低于8℃时,它们通过隐藏或埋在基质中在水中活动。在这个季节,空腹率高于其他季节。
{"title":"Habitat, diet, feeding and resting behaviour of the Korean endemic cobitid Iksookimia hugowolfeldi (Cobitidae, Pisces) in the wild","authors":"Cheol-Woo Park, Jae-Goo Kim, S. Yun, Hyun-tae Kim, J. Park, W. Choi, Y. Cho, Yong-Joo Lee, J. Park","doi":"10.25225/fozo.v67.i1.a2.2018","DOIUrl":"https://doi.org/10.25225/fozo.v67.i1.a2.2018","url":null,"abstract":"Abstract. A study on the habitat use and diet of Iksookimia hugowolfeldi, which is endemic to Korea, was carried out focusing on feeding and resting behaviour in the wild. This study focused on a valley stream in a forest on Geogeum Island (Eojeon-ri, Geumsanmyeon, Goheung-gun, Jeollanam-do, Korea) with a large population. The bottom substrate of this stream was mud (< 0.1 mm in diameter, 10 % relative abundance), sand (0.1–2 mm, 30 %), gravel (2–16 mm, 20 %), pebbles (16–64 mm, 20 %), cobbles (64–256 mm, 10 %), and boulders (> 256 mm, 10 %), with an Aa-Bb river type and a slow current (0.1 m/s). The food sources analyzed based on the index of relative importance (IRI) included Diptera (70.98 %), Phryganeidae (10.46 %), Branchiopoda (9.74 %), Harpacticidae (8.33 %), Ephemeroptera (0.47 %) and other (0.02 %). As a diurnal and benthic filter feeder, two main feeding behaviours were observed: feeding on surface (sand, cobble) and on sand-cobble digging. Resting behaviour predominantly occurred on the surface of sand and cobbles, and sometimes while buried in the sand. Daily feeding behaviour was more active at the highest water temperature of 22.1– 23.7 °C from 14:00 to 15:00, and feeding behaviour occurred more frequently in July to August, at temperatures as high as 22–24 °C. Meanwhile, while the water temperature is below 8 °C, they are getting around in the water by being hid in or buried in the substrate. In that season, the empty stomach rate was higher than in other seasons.","PeriodicalId":50436,"journal":{"name":"Folia Zoologica","volume":"93 1","pages":"1 - 8"},"PeriodicalIF":0.0,"publicationDate":"2018-06-25","publicationTypes":"Journal Article","fieldsOfStudy":null,"isOpenAccess":false,"openAccessPdf":"","citationCount":null,"resultStr":null,"platform":"Semanticscholar","paperid":"83836981","PeriodicalName":null,"FirstCategoryId":null,"ListUrlMain":null,"RegionNum":0,"RegionCategory":"","ArticlePicture":[],"TitleCN":null,"AbstractTextCN":null,"PMCID":"","EPubDate":null,"PubModel":null,"JCR":null,"JCRName":null,"Score":null,"Total":0}
引用次数: 6
Dormouse (Gliridae) status in Lithuania and surrounding countries: a review 立陶宛及周边国家睡鼠现状综述
Q2 Agricultural and Biological Sciences Pub Date : 2018-06-01 DOI: 10.25225/fozo.v67.i1.a6.2018
R. Juškaitis
Abstract. Lithuania and surrounding countries are situated in the northern part of dormouse (Gliridae) distribution ranges. Garden dormouse may be extinct in all these countries because the last observations of this species were recorded in the end of 20th century. Fat dormouse is rare and declining in Lithuania and surrounding countries because of destruction of their habitats – felling of mature oakdominated forests. Forest dormouse is rare because western limit of is distribution range goes through Latvia, Lithuania and Poland. Status of the hazel dormouse is different in the countries concerned. This species is common and widespread in Lithuania, but red-listed in Latvia and Belarus, and absent in large deforested areas in Poland. The hazel dormouse may be extinct in Estonia, but common and not threatened in southern Sweden. In different countries, status of the hazel dormouse depends on anthropogenic influence on its habitats and probably also on investigation level. Some outdated information on distribution and status of some dormouse species is presented in the IUCN red lists.
摘要立陶宛及周边国家均位于睡鼠(灰鼠科)分布范围的北部。花园睡鼠在这些国家可能已经灭绝,因为最后一次观察到这种物种是在20世纪末。肥胖睡鼠在立陶宛及其周边国家很少见,而且数量正在减少,因为它们的栖息地遭到破坏——成熟的橡树森林被砍伐。森林睡鼠是罕见的,因为其分布范围的西部界限经过拉脱维亚,立陶宛和波兰。榛睡鼠的状况在有关国家是不同的。这个物种在立陶宛是常见和广泛的,但是在拉脱维亚和白俄罗斯被列为红色名单,在波兰的大片森林地区没有。榛睡鼠在爱沙尼亚可能已经灭绝,但在瑞典南部很常见,没有受到威胁。在不同的国家,榛睡鼠的地位取决于对其栖息地的人为影响,也可能取决于调查水平。世界自然保护联盟红色名录中列出了一些关于睡鼠分布和现状的过时信息。
{"title":"Dormouse (Gliridae) status in Lithuania and surrounding countries: a review","authors":"R. Juškaitis","doi":"10.25225/fozo.v67.i1.a6.2018","DOIUrl":"https://doi.org/10.25225/fozo.v67.i1.a6.2018","url":null,"abstract":"Abstract. Lithuania and surrounding countries are situated in the northern part of dormouse (Gliridae) distribution ranges. Garden dormouse may be extinct in all these countries because the last observations of this species were recorded in the end of 20th century. Fat dormouse is rare and declining in Lithuania and surrounding countries because of destruction of their habitats – felling of mature oakdominated forests. Forest dormouse is rare because western limit of is distribution range goes through Latvia, Lithuania and Poland. Status of the hazel dormouse is different in the countries concerned. This species is common and widespread in Lithuania, but red-listed in Latvia and Belarus, and absent in large deforested areas in Poland. The hazel dormouse may be extinct in Estonia, but common and not threatened in southern Sweden. In different countries, status of the hazel dormouse depends on anthropogenic influence on its habitats and probably also on investigation level. Some outdated information on distribution and status of some dormouse species is presented in the IUCN red lists.","PeriodicalId":50436,"journal":{"name":"Folia Zoologica","volume":"5 1","pages":"64 - 68"},"PeriodicalIF":0.0,"publicationDate":"2018-06-01","publicationTypes":"Journal Article","fieldsOfStudy":null,"isOpenAccess":false,"openAccessPdf":"","citationCount":null,"resultStr":null,"platform":"Semanticscholar","paperid":"74300911","PeriodicalName":null,"FirstCategoryId":null,"ListUrlMain":null,"RegionNum":0,"RegionCategory":"","ArticlePicture":[],"TitleCN":null,"AbstractTextCN":null,"PMCID":"","EPubDate":null,"PubModel":null,"JCR":null,"JCRName":null,"Score":null,"Total":0}
引用次数: 4
Territorial behaviour of male roe deer: a telemetry study of spatial behaviour and activity levels 雄性狍的领土行为:空间行为和活动水平的遥测研究
Q2 Agricultural and Biological Sciences Pub Date : 2017-12-01 DOI: 10.25225/fozo.v66.i4.a9.2017
Nives Pagon, S. Grignolio, F. Brivio, Andrea Marcon, M. Apollonio
Abstract. The roe deer (Capreolus capreolus) is considered a special case of territorial ungulate. This study aimed to contribute to the knowledge of male roe deer territoriality by exploring its spatial use and activity patterns. We divided the territorial period (March–August) into three two-month sampling periods and found that the home range (HR) size of 13 radio-collared males averaged from 47.9 ± 14.5 ha to 109.7 ± 31.9 ha. We classified the spatial behaviour of eight out of the 13 males into three groups and concluded that HR size variation alone did not explain the potential territorial status. Nevertheless, it was indicative of their territorial status when considered along with the bucks’ age, spatial movements and activity levels. The activity levels of July–August were significantly lower than the activity levels of March–April. HR size variation of the males monitored significantly contributed to explain the variations in their activity levels. Old bucks were significantly less active than other males, especially during July–August. To sum up, we found an indication of an influence of spatial profiles on activity levels, though a larger sample will be needed in order to better understand differences in age and territorial status, and inter-individual differences in activity.
摘要狍(Capreolus Capreolus)被认为是一种特殊的领土有蹄类动物。本研究旨在通过探索雄性狍的空间利用和活动模式,为了解其领地性提供依据。我们将领地期(3 - 8月)分为3个2个月的采样期,发现13只无线电项圈雄性的家庭范围(HR)大小平均为47.9±14.5 ha至109.7±31.9 ha。我们将13只雄性中8只的空间行为分为3组,并得出结论,单凭HR大小的变化并不能解释潜在的领土地位。然而,当考虑到雄鹿的年龄、空间运动和活动水平时,它表明了它们的领土地位。7 - 8月的活动水平显著低于3 - 4月的活动水平。被监测的男性的HR大小变化显著地解释了他们活动水平的变化。老雄鹿明显不如其他雄鹿活跃,尤其是在7 - 8月。总而言之,我们发现了空间分布对活动水平影响的迹象,尽管为了更好地了解年龄和领土地位的差异以及活动的个体间差异,还需要更大的样本。
{"title":"Territorial behaviour of male roe deer: a telemetry study of spatial behaviour and activity levels","authors":"Nives Pagon, S. Grignolio, F. Brivio, Andrea Marcon, M. Apollonio","doi":"10.25225/fozo.v66.i4.a9.2017","DOIUrl":"https://doi.org/10.25225/fozo.v66.i4.a9.2017","url":null,"abstract":"Abstract. The roe deer (Capreolus capreolus) is considered a special case of territorial ungulate. This study aimed to contribute to the knowledge of male roe deer territoriality by exploring its spatial use and activity patterns. We divided the territorial period (March–August) into three two-month sampling periods and found that the home range (HR) size of 13 radio-collared males averaged from 47.9 ± 14.5 ha to 109.7 ± 31.9 ha. We classified the spatial behaviour of eight out of the 13 males into three groups and concluded that HR size variation alone did not explain the potential territorial status. Nevertheless, it was indicative of their territorial status when considered along with the bucks’ age, spatial movements and activity levels. The activity levels of July–August were significantly lower than the activity levels of March–April. HR size variation of the males monitored significantly contributed to explain the variations in their activity levels. Old bucks were significantly less active than other males, especially during July–August. To sum up, we found an indication of an influence of spatial profiles on activity levels, though a larger sample will be needed in order to better understand differences in age and territorial status, and inter-individual differences in activity.","PeriodicalId":50436,"journal":{"name":"Folia Zoologica","volume":"1 1","pages":"267 - 276"},"PeriodicalIF":0.0,"publicationDate":"2017-12-01","publicationTypes":"Journal Article","fieldsOfStudy":null,"isOpenAccess":false,"openAccessPdf":"","citationCount":null,"resultStr":null,"platform":"Semanticscholar","paperid":"76053312","PeriodicalName":null,"FirstCategoryId":null,"ListUrlMain":null,"RegionNum":0,"RegionCategory":"","ArticlePicture":[],"TitleCN":null,"AbstractTextCN":null,"PMCID":"","EPubDate":null,"PubModel":null,"JCR":null,"JCRName":null,"Score":null,"Total":0}
引用次数: 5
Long-term changes in the quantity and quality of supplementary feeding of wildlife: are influenced by game managers? 野生动物补充喂养的数量和质量的长期变化:是否受到野生动物管理者的影响?
Q2 Agricultural and Biological Sciences Pub Date : 2017-12-01 DOI: 10.25225/fozo.v66.i4.a6.2017
P. Tryjanowski, M. Panek, J. Karg, M. Szumacher-Strabel, A. Cieślak, M. Ciach
Abstract. The natural world is now receiving more and more food of anthropogenic origin, which is widely used by a large number of animal species. Among intentional supplementary feeding, one of the most common activities is the winter feeding of game animals, affecting the size, structure and behaviour of their populations. There is a lack of information, however, on long-term trends in supplementary feeding and changes in the type of feeders and feed provided, which can be crucial to understanding game animal dynamics. Our study is based on data collected in the years 1970–2015 in experimental hunting grounds in western Poland. Wildlife feed was provided in traditional feeders and along the ground (ground strips), the latter designed primarily to protect crops from damage by game animals. The first type of feeding activity decreased significantly, while the second increased significantly during the study period. The most frequent types of feed provided were root crops, cereals, hay and silage. Feed amounts between years had a strong auto-regressive temporal character, with a significant lag effect up to ten years. The total dry mass provided for game animals was also characterized by a significant lag effect, although it was weaker in comparison to individual feed types. The auto-correlation is probably a consequence of the availability and ability to store various types of feed over subsequent winters. We believe that the results presented here are the first to describe the problem of feeding animals over decadal timescales and indicate the modifications to feeding that have taken place, influenced by the animals, crop prices and social factors.
摘要现在,自然界正在接受越来越多的人为来源的食物,这些食物被大量动物物种广泛使用。在有意补充喂养中,最常见的活动之一是冬季喂养狩猎动物,影响其种群的大小,结构和行为。然而,关于补充喂养的长期趋势以及喂食器和饲料类型的变化的信息缺乏,这对于理解游戏动物的动态至关重要。我们的研究基于1970年至2015年在波兰西部实验狩猎场收集的数据。野生动物饲料是在传统的喂食器和沿着地面(地面条)提供的,后者主要是为了保护作物免受狩猎动物的破坏。研究期间,第一类取食活性显著降低,第二类取食活性显著升高。最常见的饲料类型是块根作物、谷物、干草和青贮饲料。年采食量具有较强的时间自回归特征,滞后效应显著,可达10年。为狩猎动物提供的总干质量也具有显著的滞后效应,尽管与单个饲料类型相比较弱。这种自相关性可能是由于在随后的冬季中各种饲料的可用性和储存能力的结果。我们认为,这里提出的结果是第一个以十年为时间尺度描述动物喂养问题的研究,并指出了在动物、农作物价格和社会因素的影响下,喂养方式已经发生了变化。
{"title":"Long-term changes in the quantity and quality of supplementary feeding of wildlife: are influenced by game managers?","authors":"P. Tryjanowski, M. Panek, J. Karg, M. Szumacher-Strabel, A. Cieślak, M. Ciach","doi":"10.25225/fozo.v66.i4.a6.2017","DOIUrl":"https://doi.org/10.25225/fozo.v66.i4.a6.2017","url":null,"abstract":"Abstract. The natural world is now receiving more and more food of anthropogenic origin, which is widely used by a large number of animal species. Among intentional supplementary feeding, one of the most common activities is the winter feeding of game animals, affecting the size, structure and behaviour of their populations. There is a lack of information, however, on long-term trends in supplementary feeding and changes in the type of feeders and feed provided, which can be crucial to understanding game animal dynamics. Our study is based on data collected in the years 1970–2015 in experimental hunting grounds in western Poland. Wildlife feed was provided in traditional feeders and along the ground (ground strips), the latter designed primarily to protect crops from damage by game animals. The first type of feeding activity decreased significantly, while the second increased significantly during the study period. The most frequent types of feed provided were root crops, cereals, hay and silage. Feed amounts between years had a strong auto-regressive temporal character, with a significant lag effect up to ten years. The total dry mass provided for game animals was also characterized by a significant lag effect, although it was weaker in comparison to individual feed types. The auto-correlation is probably a consequence of the availability and ability to store various types of feed over subsequent winters. We believe that the results presented here are the first to describe the problem of feeding animals over decadal timescales and indicate the modifications to feeding that have taken place, influenced by the animals, crop prices and social factors.","PeriodicalId":50436,"journal":{"name":"Folia Zoologica","volume":"7 1","pages":"248 - 253"},"PeriodicalIF":0.0,"publicationDate":"2017-12-01","publicationTypes":"Journal Article","fieldsOfStudy":null,"isOpenAccess":false,"openAccessPdf":"","citationCount":null,"resultStr":null,"platform":"Semanticscholar","paperid":"77809867","PeriodicalName":null,"FirstCategoryId":null,"ListUrlMain":null,"RegionNum":0,"RegionCategory":"","ArticlePicture":[],"TitleCN":null,"AbstractTextCN":null,"PMCID":"","EPubDate":null,"PubModel":null,"JCR":null,"JCRName":null,"Score":null,"Total":0}
引用次数: 6
Activity patterns and spatial co-occurrence of sympatric mammals in the moist temperate forest of the Kashmir Himalaya, India 印度克什米尔-喜马拉雅湿润温带森林中同域哺乳动物的活动模式和空间共现
Q2 Agricultural and Biological Sciences Pub Date : 2017-12-01 DOI: 10.25225/fozo.v66.i4.a4.2017
A. Noor, Z. R. Mir, Gopi Govindan Veeraswami, B. Habib
Abstract. Little is known about the activity pattern and co-occurrence of mammalian species coexisting sympatrically in the rugged terrains of the Himalaya. By using camera traps we quantified diel activity patterns and temporal overlap as well as probabilistic model of spatial species co-occurrence amongst eight species. The jungle cat and the Indian porcupine tended to be strictly nocturnal whereas the leopard cat and the red fox were primarily nocturnal and crepuscular, yellow-throated marten was diurnal. The Asiatic black bear, leopard and the hangul showed no clear pattern. We found highest temporal overlap (Δ1 = 0.84, 95%CI = 0.54-0.86) between leopard and Asiatic black bear followed by pairs between red fox and leopard cat (Δ1 = 0.83, 95%CI = 0.72-0.91) and jungle cat (Δ1 = 0.82, 95%CI = 0.60-0.91). The lowest temporal overlap was found between yellow-throated marten and Indian porcupine (Δ = 0.11, 95%CI = 0.08-0.20). The results from probabilistic pairwise species co-occurrence analysis suggest that out of 28 possible species pairs 25 had random associations and one pair was unclassifiable. The remaining two species pairs had positive associations of co-occurrences between leopard cat and hangul (Pgt < 0.05) and Indian porcupine and hangul (Pgt < 0.05). Our results provided new insights into this unique community of mammals of the western Himalaya and will facilitate future studies on the mechanism determining coexistence of animal species within complex system.
摘要在喜马拉雅山崎岖不平的地形上,哺乳动物物种的活动模式和共生现象尚不清楚。利用相机陷阱对8个物种的种群活动模式和时间重叠进行了量化,并建立了空间物种共现的概率模型。丛林猫和印度豪猪倾向于严格的夜间活动,而豹猫和赤狐主要是夜间活动和黄昏活动,黄喉貂则是白天活动。亚洲黑熊、豹子和韩文没有明显的纹路。我们发现豹和亚洲黑熊的时间重叠度最高(Δ1 = 0.84, 95%CI = 0.54-0.86),其次是赤狐和豹猫(Δ1 = 0.83, 95%CI = 0.72-0.91)和丛林猫(Δ1 = 0.82, 95%CI = 0.60-0.91)。黄喉貂和印度豪猪的时间重叠最小(Δ = 0.11, 95%CI = 0.08 ~ 0.20)。对物种共现概率分析结果表明,在28对可能的物种对中,25对具有随机关联,1对不可分类。其余2种对与豹猫、豪猪、韩文共现呈显著正相关(Pgt < 0.05)。我们的研究结果为了解西喜马拉雅地区独特的哺乳动物群落提供了新的视角,并将为未来复杂系统中动物物种共存机制的研究提供帮助。
{"title":"Activity patterns and spatial co-occurrence of sympatric mammals in the moist temperate forest of the Kashmir Himalaya, India","authors":"A. Noor, Z. R. Mir, Gopi Govindan Veeraswami, B. Habib","doi":"10.25225/fozo.v66.i4.a4.2017","DOIUrl":"https://doi.org/10.25225/fozo.v66.i4.a4.2017","url":null,"abstract":"Abstract. Little is known about the activity pattern and co-occurrence of mammalian species coexisting sympatrically in the rugged terrains of the Himalaya. By using camera traps we quantified diel activity patterns and temporal overlap as well as probabilistic model of spatial species co-occurrence amongst eight species. The jungle cat and the Indian porcupine tended to be strictly nocturnal whereas the leopard cat and the red fox were primarily nocturnal and crepuscular, yellow-throated marten was diurnal. The Asiatic black bear, leopard and the hangul showed no clear pattern. We found highest temporal overlap (Δ1 = 0.84, 95%CI = 0.54-0.86) between leopard and Asiatic black bear followed by pairs between red fox and leopard cat (Δ1 = 0.83, 95%CI = 0.72-0.91) and jungle cat (Δ1 = 0.82, 95%CI = 0.60-0.91). The lowest temporal overlap was found between yellow-throated marten and Indian porcupine (Δ = 0.11, 95%CI = 0.08-0.20). The results from probabilistic pairwise species co-occurrence analysis suggest that out of 28 possible species pairs 25 had random associations and one pair was unclassifiable. The remaining two species pairs had positive associations of co-occurrences between leopard cat and hangul (Pgt < 0.05) and Indian porcupine and hangul (Pgt < 0.05). Our results provided new insights into this unique community of mammals of the western Himalaya and will facilitate future studies on the mechanism determining coexistence of animal species within complex system.","PeriodicalId":50436,"journal":{"name":"Folia Zoologica","volume":"10 6","pages":"231 - 241"},"PeriodicalIF":0.0,"publicationDate":"2017-12-01","publicationTypes":"Journal Article","fieldsOfStudy":null,"isOpenAccess":false,"openAccessPdf":"https://sci-hub-pdf.com/10.25225/fozo.v66.i4.a4.2017","citationCount":null,"resultStr":null,"platform":"Semanticscholar","paperid":"72480178","PeriodicalName":null,"FirstCategoryId":null,"ListUrlMain":null,"RegionNum":0,"RegionCategory":"","ArticlePicture":[],"TitleCN":null,"AbstractTextCN":null,"PMCID":"","EPubDate":null,"PubModel":null,"JCR":null,"JCRName":null,"Score":null,"Total":0}
引用次数: 19
How sunrise and weather affect timing of rooks' (Corvus frugilegus) morning departure from the winter communal roost 日出和天气如何影响白嘴鸦(Corvus frugilegus)早晨离开冬季公共栖息地的时间
Q2 Agricultural and Biological Sciences Pub Date : 2017-12-01 DOI: 10.25225/fozo.v66.i4.a3.2017
Z. Hubálek
Abstract. The pattern of morning departure of rooks (Corvus frugilegus) from large communal roosts in winter is regular though it is affected by several environmental (weather) variables. A total of 151 records of the morning departure of rooks (and associated jackdaws, Corvus monedula) from two large communal roosts in the Czech Republic during the years 1966 to 1974 were analyzed. On average, the birds departed 36 min before local sunrise and 1.5 min after beginning of local civil twilight. Light intensity was the leading factor that explained 60 % of variability of the departure time. Cloud cover 30 min before sunrise, being interrelated with the light intensity at local sunrise, explained 52 % of the variability. Less important but significant factors were several weather variables such as precipitation, relative humidity of the air, horizontal visibility (fog), snow cover, and air temperature. Two best predictive multivariate regression models for timing of the birds' departure involved factors: light intensity (that accelerated the departure) or inter-related cloud cover before sunrise (it delayed the departure), precipitation (delaying the departure), snow cover (accelerating the departure due to increased food demand), and horizontal visibility (fog delayed the departure). The two predictive multivariate models explained together 75 % of variability of the birds' departure in relation to beginning of local civil twilight.
摘要白嘴鸦(Corvus frugilegus)在冬季早晨离开大型公共栖息地的模式是有规律的,尽管它受到几种环境(天气)变量的影响。本文分析了1966年至1974年期间,捷克共和国两个大型公共栖息地的白头鸦(以及相关的寒鸦)早晨离开的151份记录。平均而言,这些鸟在当地日出前36分钟离开,在当地黄昏开始后1.5分钟离开。光强是解释出发时间变异60%的主要因素。日出前30分钟的云量与当地日出时的光强有关,解释了52%的变率。不太重要但重要的因素是几个天气变量,如降水、空气相对湿度、水平能见度(雾)、积雪和气温。两个最佳的预测鸟类起飞时间的多元回归模型涉及以下因素:光照强度(加速起飞)或日出前相互关联的云量(延迟起飞)、降水(延迟起飞)、积雪(由于食物需求增加而加速起飞)和水平能见度(雾延迟起飞)。这两种预测的多元模型共同解释了75%的鸟类离开与当地黄昏开始有关的变异性。
{"title":"How sunrise and weather affect timing of rooks' (Corvus frugilegus) morning departure from the winter communal roost","authors":"Z. Hubálek","doi":"10.25225/fozo.v66.i4.a3.2017","DOIUrl":"https://doi.org/10.25225/fozo.v66.i4.a3.2017","url":null,"abstract":"Abstract. The pattern of morning departure of rooks (Corvus frugilegus) from large communal roosts in winter is regular though it is affected by several environmental (weather) variables. A total of 151 records of the morning departure of rooks (and associated jackdaws, Corvus monedula) from two large communal roosts in the Czech Republic during the years 1966 to 1974 were analyzed. On average, the birds departed 36 min before local sunrise and 1.5 min after beginning of local civil twilight. Light intensity was the leading factor that explained 60 % of variability of the departure time. Cloud cover 30 min before sunrise, being interrelated with the light intensity at local sunrise, explained 52 % of the variability. Less important but significant factors were several weather variables such as precipitation, relative humidity of the air, horizontal visibility (fog), snow cover, and air temperature. Two best predictive multivariate regression models for timing of the birds' departure involved factors: light intensity (that accelerated the departure) or inter-related cloud cover before sunrise (it delayed the departure), precipitation (delaying the departure), snow cover (accelerating the departure due to increased food demand), and horizontal visibility (fog delayed the departure). The two predictive multivariate models explained together 75 % of variability of the birds' departure in relation to beginning of local civil twilight.","PeriodicalId":50436,"journal":{"name":"Folia Zoologica","volume":"1 1","pages":"227 - 230"},"PeriodicalIF":0.0,"publicationDate":"2017-12-01","publicationTypes":"Journal Article","fieldsOfStudy":null,"isOpenAccess":false,"openAccessPdf":"","citationCount":null,"resultStr":null,"platform":"Semanticscholar","paperid":"88203184","PeriodicalName":null,"FirstCategoryId":null,"ListUrlMain":null,"RegionNum":0,"RegionCategory":"","ArticlePicture":[],"TitleCN":null,"AbstractTextCN":null,"PMCID":"","EPubDate":null,"PubModel":null,"JCR":null,"JCRName":null,"Score":null,"Total":0}
引用次数: 1
期刊
Folia Zoologica
全部 Acc. Chem. Res. ACS Applied Bio Materials ACS Appl. Electron. Mater. ACS Appl. Energy Mater. ACS Appl. Mater. Interfaces ACS Appl. Nano Mater. ACS Appl. Polym. Mater. ACS BIOMATER-SCI ENG ACS Catal. ACS Cent. Sci. ACS Chem. Biol. ACS Chemical Health & Safety ACS Chem. Neurosci. ACS Comb. Sci. ACS Earth Space Chem. ACS Energy Lett. ACS Infect. Dis. ACS Macro Lett. ACS Mater. Lett. ACS Med. Chem. Lett. ACS Nano ACS Omega ACS Photonics ACS Sens. ACS Sustainable Chem. Eng. ACS Synth. Biol. Anal. Chem. BIOCHEMISTRY-US Bioconjugate Chem. BIOMACROMOLECULES Chem. Res. Toxicol. Chem. Rev. Chem. Mater. CRYST GROWTH DES ENERG FUEL Environ. Sci. Technol. Environ. Sci. Technol. Lett. Eur. J. Inorg. Chem. IND ENG CHEM RES Inorg. Chem. J. Agric. Food. Chem. J. Chem. Eng. Data J. Chem. Educ. J. Chem. Inf. Model. J. Chem. Theory Comput. J. Med. Chem. J. Nat. Prod. J PROTEOME RES J. Am. Chem. Soc. LANGMUIR MACROMOLECULES Mol. Pharmaceutics Nano Lett. Org. Lett. ORG PROCESS RES DEV ORGANOMETALLICS J. Org. Chem. J. Phys. Chem. J. Phys. Chem. A J. Phys. Chem. B J. Phys. Chem. C J. Phys. Chem. Lett. Analyst Anal. Methods Biomater. Sci. Catal. Sci. Technol. Chem. Commun. Chem. Soc. Rev. CHEM EDUC RES PRACT CRYSTENGCOMM Dalton Trans. Energy Environ. Sci. ENVIRON SCI-NANO ENVIRON SCI-PROC IMP ENVIRON SCI-WAT RES Faraday Discuss. Food Funct. Green Chem. Inorg. Chem. Front. Integr. Biol. J. Anal. At. Spectrom. J. Mater. Chem. A J. Mater. Chem. B J. Mater. Chem. C Lab Chip Mater. Chem. Front. Mater. Horiz. MEDCHEMCOMM Metallomics Mol. Biosyst. Mol. Syst. Des. Eng. Nanoscale Nanoscale Horiz. Nat. Prod. Rep. New J. Chem. Org. Biomol. Chem. Org. Chem. Front. PHOTOCH PHOTOBIO SCI PCCP Polym. Chem.
﹀
mjeditor
×
引用
GB/T 7714-2015
复制
MLA
复制
APA
复制
导出至
BibTeX EndNote RefMan NoteFirst NoteExpress
×
0
微信
客服QQ
Book学术公众号 扫码关注我们
反馈
×
意见反馈
请填写您的意见或建议
请填写您的手机或邮箱
×
提示
您的信息不完整,为了账户安全,请先补充。
现在去补充
×
提示
您因"违规操作"
具体请查看互助需知
我知道了
×
提示
现在去查看 取消
×
提示
确定
Book学术官方微信
Book学术官方微信
Book学术文献互助
Book学术文献互助群
群 号:604180095
Book学术
文献互助 智能选刊 最新文献 互助须知 联系我们:info@booksci.cn
Book学术提供免费学术资源搜索服务,方便国内外学者检索中英文文献。致力于提供最便捷和优质的服务体验。
Copyright © 2023 Book学术 All rights reserved.
ghs 京公网安备 11010802042870号 京ICP备2023020795号-1